Acties

Uit de acties blijkt de ware intentie. Wie zegt dat hij houdt van tuinieren die koopt daar boeken over, heeft meer dan gemiddeld tuingereedschap, brengt tijd door tussen de plantjes, praat er over.liefde voor.

In een relatie zijn de dingen die je doet bepalend voor de richting die de relatie op gaat. Het is zoals de titel van Alfons Vansteenwegens boek “Liefde is een werkwoord” Alles wat je wilt laten groeien moet je water geven.

De acties die je onderneemt laten een richting zien. Vaak komen ze voort uit gewoonte (gedrag dat je vaker hebt laten zien) of uit karakter (gedrag dat je al zo vaak hebt laten zien dat het bij je past.) Maar elk gedrag is te veranderen door anders te kiezen. Dit voelt niet gelijk te passen bij jou, maar dat is een kwestie van tijd. Net zoals de gewoontes die je in het verleden hebt aangeleerd. Stephen Covey schrijft in zijn boek “Het derde alternatief” over het moment tussen iets dat er gebeurd of iets wat jouw partner doet (stimulus) en jouw reactie (response) daarop. Hij zegt:”Tussen stimulus en response bevindt zich een ruimte, en in die ruimte bevind jij je, volkomen vrij om te besluiten hoe je zult reageren.” Je kunt jouw reactie kiezen. Je kunt jouw gedrag kiezen. Het is niet iets dat je overkomt. Iets waar je geen invloed op hebt. Met jouw wil maak je keuzes. Opbouwend of vernietigend.

Je hoeft geen wiskunde te hebben gestudeerd om te snappen dat cynisme, venijnige kritiek en publiekelijke vernedering acties zijn die een relatie binnen korte tijd kunnen vernietigen. Maar het is ook niet zo ingewikkeld om te snappen dat complimenten, verdraagzaamheid, ongevraagde attenties en oprechte interesse wonderen kunnen doen in een relatie. valentines-day_110001358-012814-intAls je maar bereid bent op de ander te zien als een uniek persoon. Dostojewski zei: “Van iemand houden betekent dat je hem ziet zoals God hem bedoeld heeft en niet zoals jij hem bedoeld hebt.”

Kijk eens naar jouw acties?
Wat zou je willen veranderen?