Dat is dan mooi zijn probleem !

Kortgeleden zat ik te kijken naar een tenniswedstrijd. Een geweldige strijd waarin twee gemengde koppels elkaar bestreden op het scherpst van de snede. Bij elke bal werd de positie ten opzicht van elkaar afgestemd. Vaak zonder woorden wist elke speler wat hem of haar te doen stond.

Hoe doen ze dat?, vroeg ik mij af. Hoe weten ze wat de ander gaat doen? Wat bepaalt of de een of de ander naar voren gaat of op de achterlijn blijft? Nu ben ik niet zo’n kenner van het spel en om toch niet zomaar onzin uit te kramen ben ik wat gaan zoeken op internet.

mixedOp de site van de Beemster tennisvereniging kwam ik een lijst tegen met tips voor tennissers. Op nummer 26 staat: “Om misverstanden te voorkomen in de dubbel zijn afspraken vooraf noodzakelijk. Wie neemt de bal in geval van twijfel? Wat is de tactiek als we zelf serveren? Hoe profiteren we optimaal als één van de opponenten duidelijk de zwakkere is?”

Karien Theeuwes, tennisleraar van het jaar spreekt altijd van maatje, wat eigenlijk al aangeeft wat de functie is van de dubbelpartner. “Het is je maatje tijdens het dubbel en hoe je met diegene moet communiceren hangt wel echt af van de persoonlijkheid. Vergeef altijd een fout die je dubbelpartner maakt. Probeer altijd vooruit te denken. Als iemand even niet lekker in z’n vel zit tijdens de wedstrijd, blijf dan positief en probeer in het ritme te komen door even een paar makkelijke ballen te slaan.”

In een relatie is het niet anders. Afspraken maken over situaties die vaak voorkomen maakt stellen sterk. Niet elke keer weer over dezelfde zaken struikelen, maar samen oplossingen/strategieën bedenken en dan ook toepassen. Wat niet werkt aan de kant schuiven. Maar het gaat ook over het principe van maatje voor elkaar zijn. Communicatie afstemmen op elkaars behoeften. Elkaars fouten vergeven. Vooruit denken. Waar willen we samen naar toe? Elkaar mindere dagen gunnen.

Als een van de spelers in de problemen komt met een verkeerd geslagen bal dan hebben ze er allebei last van, maar andersom is het ook zo: als een van de spelers schittert, dan deelt de ander in de overwinning.

Jouw probleem is ook mijn probleem.