Geluk is D.O.M.

Deze week las ik een artikel van de geluksprofessor, Patrick van Hees. Hij is dé Nederlandse expert op het gebied van geluk. Op basis van onderzoeken en publicaties van deskundigen over de hele wereld, aangevuld met inzichten uit persoonlijke gesprekken met experts uit theorie én praktijk, komt hij met zijn theorie over geluk: ‘Geluk is D.O.M. Oftewel: Doelen, Oplaadpunten, Mensen.’ Wat zijn precies deze doelen? Hoe vind je jouw persoonlijke oplaadpunten, en waarom is verbinding met andere mensen zo belangrijk? Zou dit ook van toepassing zijn op een gelukkige relatie? Ik fantaseer er op los.

Doelen
In elke relatie is behoefte aan gezamenlijke doelen. Soms komen ze vanzelf op je pad. “Wij zorgen er samen voor dat ons kind van dat pestprobleem afkomt.” En soms kies je er voor omdat je het belangrijk vindt.”Wij zetten ons er voor in om niet alleen voor onszelf te leven, maar iets te betekenen voor anderen.” Gezamenlijke doelen zorgen voor verbinding en betrokkenheid bij elkaar.

Oplaadpunten
Onze relatie heeft ook momenten nodig waarin we opladen. Tijd voor elkaar vrij maken helpt enorm. Een weekendje weg, een wandeling, een kopje koffie op een terrasje, een filmpje. Tijd voor elkaar, maar ook tijd die je partner voor zich zelf mag hebben. De ruimte die je aan elkaar geeft zorgt voor zuurstof in de relatie.

Mensen
Elke relatie staat niet op zichzelf. Je hebt niet alleen elkaar nodig. Een netwerk van mensen om je heen maakt jouw relatie sterk. Een echtpaar dat op het punt staat uit elkaar te gaan wordt gevraagd waarom het toch zo onverwacht mis was gegaan. Ze geven allebei aan dat ze er veel over gesproken hadden, maar geen oplossingen meer zagen. Op de vraag of ze er ooit met iemand anders over hadden gesproken kwam een triest antwoord terug: “We hebben eigenlijk geen mensen waarmee we over de diepe dingen van het leven kunnen spreken.” Vrienden zijn er in alle soorten en maten. Je hoeft niet altijd vrienden te hebben die je al vanaf je jeugd kent of boezemvrienden waarmee je alles deelt. Soms zijn er vrienden die maar eens in de zoveel tijd langskomen, maar waarbij die gesprekken dan wel heel helpend zijn.

Misschien kunnen deze gedachten je helpen om jouw relatie sterker te maken.