Overtuigingen

Elke partner neemt overtuigingen mee in de relatie. Zaken waarvan we zeker weten dat ze belangrijk zijn voor onze relatie of voor het leven in het algemeen.
Overtuigingen kunnen iets zeggen over ons geloof, onze leefregels, onze manieren. Maar ook ook hoe wij kijken naar kinderen, mannen, vrouwen.
Onze overtuiging is ons setje richtinggevers die we in de loop van de tijd hebben opgedaan. Dit setje kan soms naadloos aansluiten bij onze partner, maar soms kan het ook enorm botsen.

Vegetariërs en carnivoren, gelovigen en ongelovigen, extravert en introvert.

Is dat een probleem? De vraag die beter gesteld kan worden is de vraag hoe de partners dit ervaren. Is het een probleem voor hen? Verschillen kunnen zowel positief als negatief worden opgevat en gewaardeerd. Het kan je een rijker beeld geven of het kan leiden tot verwijdering.
Overtuigingen zijn vanzelfsprekend voor ons. Voor het gemak gaan we er vaak van uit dat de ander wel dezelfde overtuiging zal hebben als ons en als dat niet zo is hebben we genoeg argumenten om onze overtuiging als superieur te beschouwen.

“Dat weet toch iedereen? Natuurlijk vieren we kerst en geen sint. Slapen in een hotel is niet voor ons weggelegd. Voor eten neem je de tijd.”

thinkHoe goed ken je de overtuigingen van jouw partner? Heb je er wel eens over gesproken hoe jouw partner aan een bepaalde overtuiging is gekomen? Iemand die de armoede heeft gezien in een vluchtelingenkamp kan daardoor de overtuiging hebben gekregen dat het schandalig is om eten weg te gooien. De overtuigingen zitten vaak vast aan de verhalen van een persoon. Hoe goed ken je elkaars verhalen?

Tenslotte vragen overtuigingen om respect. Mag de ander zijn wie hij/zij is? Sta je open voor alternatieven? Ben je bang dat andere overtuigingen jouw waarden doen wankelen?