Geven en nemen

“Het geheim van een goed huwelijk is geven en nemen, maar dat vind ik meer dan normaal.” Cor haalt haar schouders op. Zo bijzonder lijkt ze het niet te vinden. Jan doet er even een schepje bovenop. “Wij bemoeien ons ook niet zo met anderen. We gaan gewoon onze eigen gang en laten anderen dat ook doen. Zo voorkom je ook problemen.”

Meer lezen:

https://www.internetbode.nl/regio/zundert/algemeen-nieuws/267948/-geheim-van-goed-huwelijk-is-geven-en-nemen-

Gezondheidsvoordelen van een vaste relatie

Het hebben van een vaste relatie kan het leven niet alleen leuker maken, er zitten ook nog tal van gezondheidsvoordelen aan. Als de relatie goed is, tenminste.

Lees meer:

https://www.margriet.nl/fitengezond/dit-doet-goede-relatie-voor-je-gezondheid/

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/een-goed-huwelijk-kan-je-langer-doen-leven~a7645487/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Een slechte relatie is even slopend als ongezond eten

 

Alvast terugkijken

Ik hoorde vandaag dit lied van Mark Schultz. Het laat je even stil staan bij wat belangrijk is. Wie wil je zijn ? Hoe wil je herinnerd worden? Welke man of vrouw wil jij zijn?

Zwarte auto’s in de rij
De familie is gearriveerd
De kerk vult zich
Ze zijn gekomen om afscheid te nemen
Als dit mijn laatste dag was
Wat zouden ze te zeggen hebben?

Heb ik een leven van liefde geleefd
Heb ik mezelf weggegeven
Zullen mijn kinderen aan U denken
Wanneer zij mijn naam noemen
Was ik altijd vol hoop
Altijd een uitgestoken hand
Ik wil over de finish gaan
En weet dat ik het belangrijk vond
Voordat U me naar huis roept
Voordat U me naar huis roept

Ik wil een man zijn
Die zijn kinderen opbouwt
Met een vrouw die voelt
Alsof ze echt geliefd is geweest
En als ik ze in de steek heb gelaten
Heer help me nu meteen te beginnen dit ongedaan te maken

Ik wil een leven van liefde leven
Ik wil mezelf weggeven
Ik wil dat mijn kinderen aan U denken
Wanneer zij mijn naam uitspreken
Altijd vol hoop
Altijd een uitgestoken hand
Zo wil ik de finish over
En weet dat ik het belangrijk vond
Voordat U me naar huis roept
Voordat U me naar huis roept

En als ik eindelijk mijn ogen sluit
En word wakker aan de andere kant
Met mijn leven in alle openheid
Ik wil U horen zeggen: goed gedaan, goed gedaan

Ik wil een leven van liefde leven
Ik wil mezelf weggeven
Ik wil dat mijn kinderen aan U denken
Wanneer zij mijn naam uitspreken
Altijd vol hoop
Altijd een uitgestoken hand
Ik wil over de finish gaan
En weet dat ik het belangrijk vond
Voordat U me naar huis roept

Geluk is D.O.M.

Deze week las ik een artikel van de geluksprofessor, Patrick van Hees. Hij is dé Nederlandse expert op het gebied van geluk. Op basis van onderzoeken en publicaties van deskundigen over de hele wereld, aangevuld met inzichten uit persoonlijke gesprekken met experts uit theorie én praktijk, komt hij met zijn theorie over geluk: ‘Geluk is D.O.M. Oftewel: Doelen, Oplaadpunten, Mensen.’ Wat zijn precies deze doelen? Hoe vind je jouw persoonlijke oplaadpunten, en waarom is verbinding met andere mensen zo belangrijk? Zou dit ook van toepassing zijn op een gelukkige relatie? Ik fantaseer er op los.

Doelen
In elke relatie is behoefte aan gezamenlijke doelen. Soms komen ze vanzelf op je pad. “Wij zorgen er samen voor dat ons kind van dat pestprobleem afkomt.” En soms kies je er voor omdat je het belangrijk vindt.”Wij zetten ons er voor in om niet alleen voor onszelf te leven, maar iets te betekenen voor anderen.” Gezamenlijke doelen zorgen voor verbinding en betrokkenheid bij elkaar.

Oplaadpunten
Onze relatie heeft ook momenten nodig waarin we opladen. Tijd voor elkaar vrij maken helpt enorm. Een weekendje weg, een wandeling, een kopje koffie op een terrasje, een filmpje. Tijd voor elkaar, maar ook tijd die je partner voor zich zelf mag hebben. De ruimte die je aan elkaar geeft zorgt voor zuurstof in de relatie.

Mensen
Elke relatie staat niet op zichzelf. Je hebt niet alleen elkaar nodig. Een netwerk van mensen om je heen maakt jouw relatie sterk. Een echtpaar dat op het punt staat uit elkaar te gaan wordt gevraagd waarom het toch zo onverwacht mis was gegaan. Ze geven allebei aan dat ze er veel over gesproken hadden, maar geen oplossingen meer zagen. Op de vraag of ze er ooit met iemand anders over hadden gesproken kwam een triest antwoord terug: “We hebben eigenlijk geen mensen waarmee we over de diepe dingen van het leven kunnen spreken.” Vrienden zijn er in alle soorten en maten. Je hoeft niet altijd vrienden te hebben die je al vanaf je jeugd kent of boezemvrienden waarmee je alles deelt. Soms zijn er vrienden die maar eens in de zoveel tijd langskomen, maar waarbij die gesprekken dan wel heel helpend zijn.

Misschien kunnen deze gedachten je helpen om jouw relatie sterker te maken.

De gunfactor

Het verdelen van taken is iets waar elk echtpaar op enig moment mee te maken krijgt. Hoe gaan we om met klaarmaken van eten, het schoonhouden van ons huis, het maken van afspraken met vrienden, het repareren van spullen, het inroepen van professionele hulp bij grote klussen? Tot in detail is alles te verdelen. Checklists en schema’s maken duidelijk wie wat moet doen en vooral wie wat had moeten doen. De behoefte om alles eerlijk te verdelen doet zich dan al snel voor. Evaluatiemomenten om te controleren of de gemaakte afspraken zijn nagekomen of moeten worden aangescherpt. Hoe verfijnder het systeem, hoe meer tijd het systeem ook gaat kosten. Het precies verdelen van de “takentaart” kan een klus op zich zijn. Is er ook een andere manier? Jazeker! Met een globale verdeling en het toepassen van de “gun-factor” kun je het samen leven comfortabel maken.

De globale verdeling
Bij een globale verdeling liggen sommige taken vast omdat ze logisch zijn. Zo kan het zijn dat de ene partner de avondagenda beheert omdat deze partner ook de afspraken maakt over verjaardagen, uitstapjes e.d. Of degene die kookt hoeft niet af te wassen. Je wilt immers samen leven. Over andere taken maken we afspraken door regelmatig met elkaar de komende week/maand door te nemen. We spreken af wie wat gaat doen en daarbij schuwen we ook niet om daarbij om hulp te vragen. “Komende maandag heb ik een hele drukke dag dus ik zou jou willen vragen om….” We geven ruimte aan de ander om te kiezen. Uitspraken als:”Jij moet…” of “…ga jij ook eens een keer..” zijn uit de boze. Maar we hebben ook begrip voor de zwaarte van de taak van de ander. Daar hoort verantwoordelijkheid nemen bij. “Ik laat jou niet tobben !”

De gun-factor
Dit heeft niets te maken met het Engelse woord gun waarbij we elkaar onder schothouden om iets voor elkaar te krijgen. Het heeft te maken met het woord gunnen. Iets dat een goede vader of moeder zijn kinderen al eens heeft laten ervaren. “Jij vindt die koekjes lekker he? Hier dan mag je die van mij ook hebben.” Het gaat er om dat je de ander kunt laten genieten of kunt ontzien zonder dat je daar iets voor in de plaats wilt hebben. “Ik zie dat je het nodig hebt.” De gun-factor gaat voorbij aan een eerlijke verdeling. De gun-factor geeft de ander onverwachte ruimte. “Het is eigenlijk jouw beurt om de keuken op te ruimen, maar ik ga het doen, want ik gun het jou om even te relaxen.” Het is liefde in actie !

De combinatie
Door te werken met een globale verdeling van de taken en het regelmatig toepassen van de gun-factor zijn we steeds op zoek naar onze gezamenlijke belangen zonder onze persoonlijke behoeften uit het oog te verliezen.