Wanneer weet je dat jouw relatie over is?

Een relatie heeft niet zoiets als een houdbaarheidsdatum waaraan je kunt zien of een relatie over is. Dat komt door het simpele feit dat een relatie altijd staat of valt met de keuzes van twee partners.

Jullie hebben ooit het besluit genomen om bij elkaar te horen. Misschien heb je ook gekozen voor een huwelijk waarin je het naar iedereen en ook naar de kerk of de overheid duidelijk wilde maken dat jullie bij elkaar horen. De keuze is bepalend. De keuze voor elkaar. Jullie zijn de architecten van jullie relatie. Jullie hebben het bedacht. Als er dus veranderingen opdoemen in jullie relatie die jullie niet voorzien hebben dan zijn jullie bij uitstek degenen die weten hoe ze zaken weer kunnen herstellen.

Vaak is het een gebrek aan onderhoud waardoor relaties stroef gaan lopen. Je kunt de keuze maken om daar weer mee beginnen. Zijn anderen tussen jullie in komen staan? Je kunt de keuze maken om daar een punt achter te zetten en opnieuw te beginnen. Relatietherapie, gesprekken met anderen… het werkt niet als jullie niet de juiste keuzes maken. Ga niet op zoek naar de schuldige, maar naar de oplossing. Denk niet in wraak, maar in vergeving. Hoe moeilijk dat ook is. Bedenk wel dat vergeving vooral jou zal verlossen van een hoop gedoe.

Een relatie is pas over als jij daar voor kiest.
Een relatie herleeft als jij daar voor kiest.booskop